top of page

Tulipaner

Tulipanen er biologisk programmert til å leve i land med forskjellige årstider.

Litt om

Tulipaner

Tulipaner kommer fra Tyrkia og de asiatiske nabolandene i øst. De kom til Holland og Mellomeuropa på midten av 1550 tallet. Dette kan man lese mer om her. Vi skal se nærmere på de aspekter av tulipaner som angår oss, men også gi et tips på hvordan de kan dyrkes i hagen.

Tulipanen er biologisk programmert til å leve i land med forskjellige årstider. For å utvikle seg godt, må den ha en brukbar sommer, og en rimelig kjølig vinter. Normalt krever den et par mnd med ca. 20 grader etter at den har avblomstret om sommeren, og deretter trenger den en vinter på 3-5 mnd der temperaturen ligger under 10 grader for å utvikle seg optimalt. Dette arter seg nokså forskjellig fra sort til sort, og derfor er alle sorter som dyrkes i veksthus studert, og man har karakterisert dem etter hvor mye sommer de skal ha, og hvor mye vinter de må ha. Noen veldig tidlige sorter vil typisk klare seg med kort sommer og kort vinter, slik at de kan dyrkes så tidlig som til jul. Andre sorter kan vi tidligst dyrke i januar, mens noen kortere sorter trenger veldig lang vinter før de blir lange nok. Behovet for et visst antall uker med ca. 20 grader er grunnen til at man anbefales å grave opp avdrevne løk fra hagetulipaner om sommeren, og lagre dem innendørs 2-3 mnd. Planter man tulipanene i solveggen, vil de få det varmere i jorda om sommeren, slik at flere sorter kan komme tilbake neste år uten at man behøver å grave dem opp.

Image by Boris  Smokrovic
Image by Yoksel 🌿 Zok

Løk fra

Sørlige Halvkule

Tulipanløk kan også dyrkes fram på den sørlige halvkule. Da kommer de et halvt år i motfase med de hollandske tulipanene, og har en naturlig vekstsesong om høsten. De gir derfor flott kvalitet og god holdbarhet ved blomstring i perioden september til november. Vi importerer kjølecontainere fra New Zealand med slike tulipanløk som vi driver fram gjennom høstsesongen. Vi ser dette som eneste måten å skaffe kundene et kvalitetsprodukt på denne årstiden. Sortimentet fra New Zealand begynner å bli bra, selv om det ikke er helt på høyden i antall sorter med det vi kan få fra Holland.

Løk for blomstring i desember

For å få et godt sortiment til jul, kan man ikke bruke tulipaner som er dyrket fram i de vanlige tulipandistriktene i Holland. Man må kjøpe litt dyrere løk fra Zeeland-distriktet ut mot havet sør for Rotherdam, eller fra Belgia eller Frankrike. Noen dyrker også tulipaner under plast for å få dem noen dager tidligere. Men uansett har man problemer med europeisk tulipanløk når man kommer til tulipaner som skal blomstre i begynnelsen av desember.

Image by Lisa Verena Pape

Nyttår til påske

Fra januar går vi over på et Hollandsk sortiment, men selv her er det store forskjeller på hvilket sorter som passer i januar eller i mars. Derfor bruker vi bortimot 80 forskjellige tulipansorter gjennom en sesong for å ha et bredt utvalg og den best tilpassede sorten til enhver årstid. Vi tilpasser også fargesammensetningen etter årstid og høytider. For eksempel går det mer rødt og rosa til morsdag / valentine, mens påsken skal ha 80-90% gult og ellers mest varme orange-røde farger.  

Tulipaner dyrkes stort sett på vann.

Tulipanløk plantes i spesialkasser med vann som dyrkingsmedium. Løkene blir kjølebehandlet tørt til det gjenstår ca. 3 uker til de skal drives. Da settes de i kassene, og rotes seg på kjølerom i 2-3 uker. Så settes tulipankassene på rullende bord og de kjøres inn i veksthuset. Ferdige tulipaner høstes etter ytterligere ca. 3 uker i veksthus.

bottom of page