Produksjon

Vi planter hvert år over 30.000.000 tulipanløk

Tulipaner

Vi planter hvert år over 30.000.000 tulipanløk, og 95 % av disse selges fra jul til påske. Derfor har vi sesong om vinteren. La oss se på de forskjellige tulipanen vi driver. Med over 30 millioner løk innplantet pr år, er vi Skandinavias største tulipanprodusent.

 

Tidlige tulipaner

 

Tulipanløkene kjøpes der de er ferskest. For salg i september-november bruker vi dyrere løk fra New Zealand for å sikre at vi får holdbare blomster. Alternativet er et halvt eldre hollandsk tulipanløk som gir blomster med betydelig kortere holdbarhet. Dette synes ikke i salgsøyeblikket, men det merkes veldig godt når kunden får blomstene hjem i stua.

I mai får vi inn kjøle-containere med tulipanløk fra New Zealand. Disse har da fått motsatt årstid, og med en kjølebehandling over sommeren, vil de tro det er vår utpå høsten. I juni planter vi løken, og så settes de plantede tulipanene på kjølerom for kombinert kjølebehandling og roting. Fra september til november tas disse inn i veksthuset for driving.

Juletulipaner/Romjul

Her bruker vi et sortiment av tulipanløk fra det sydlige Holland (Zeeland), med hovedvekt på rødt og hvitt. Disse løkene tas til Norge i september – oktober.

 

 

Nyttår til påske.

 

Fra januar går vi over på et Hollandsk sortiment, men selv her er det store forskjeller på hvilket sorter som passer i januar eller i mars. Derfor bruker vi ca. 100 forskjellige tulipansorter gjennom en sesong, for å ha den best tilpassede sorten til enhver årstid. Vi tilpasser også fargesammensetningen etter årstid og høytider.

For eksempel går det mer rødt og rosa til morsdag / valentine, mens påsken skal ha 70% gult, og ellers mest varme orange-røde farger. Disse løkene tas hjem i september – november, bortsett fra de løkene vi driver på vann, de tas opp fra Holland 7 uker før de selges. Det bringer oss over på våre to hovedmåter å dyrke tulipaner.

Jordtulipaner

Disse løkene plantes på torvjord omtrent når de er ferdige med sommerbehandlingen sin. Så får de vinterbehandling samtidig med at de rotes seg på et av våre 16 kjølerom. 18 – 25 dager før de skal høstes tas de ut fra kjølerommet, og settes nokså snart automatisk på plass på produksjonsbord som ruller inn i veksthuset. Der drives de frem. Dette er den klassiske måten å drive tulipaner, og har visse fordeler. Over halvparten av våre tulipaner dyrkes på denne måten.

 

Vanntulipaner

 

Dette betegner vanlig tulipanløk som plantes i spesialbrett med vann for dyrkingsmedium. I stedet for å rote seg i jord, blir tulipanene kjølebehandlet tørt til det gjenstår ca. 3 uker til de skal drives. Da settes de i brettene, og rotes seg på kjølerom i 3 uker. Så kjøres de inn, og høstes etter ytterligere ca. 3 uker i veksthus. For noen sorter tulipaner er metoden like god som å drive på jord, for andre sorter er driving på vann mer problematisk. Derfor har vi satset på begge deler.

Liljer

Fra desember til ut i mars er veksthuset vårt fullt med tulipaner, som er eneste produkt i denne perioden. I februar planter vi inn de første liljene som settes til roting på et kjølerom / vekstrom. Disse tas så ut for driving fra mars når vi får litt ledig plass. Deretter har vi et kontinuerlig program for liljer til ut i november.

 

 

To typer Liljer

 

Vi har to hovedtyper liljer:

Longiflorum (Märtaliljer),

Asiatiske liljer (vanlige liljer)

Kontakt

E-post: post@jkgartneri.com

Tlf: 611 23 300

© 2020 J. Karlsen Gartneri.

Webdesign Spitfire Productions i samarbeid med Kreativ Data AS.