Litt om tulipaner ......

 

 

Tulipaner kommer fra Tyrkia og de asiatiske nabolandene i øst. De kom til Holland og mellomeuropa på midten av 1550 tallet. Dette kan man lese mer om på http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip#Description eller andre nettsteder. Vi skal se nærmere på de aspekter av tulipaner som angår oss, men også gi et tips på hvordan de kan dyrkes i hagen.

 

 

Tulipanen er biologisk programmert til å leve i land med forskjellige årstider. For å utvikle seg godt, må den ha en brukbar sommer, og en rimelig kjølig vinter. Normalt krever den et par mnd med ca. 20 grader etter at den har avblomstret om sommeren, og deretter trenger den en vinter på 3-5 mnd der temperaturen ligger under 10 grader for å utvikle seg optimalt. Dette arter seg nokså forskjellig fra sort til sort, og derfor er alle sorter som dyrkes i veksthus studert, og man har karakterisert dem etter hvor mye sommer de skal ha, og hvor mye vinter de må ha. Noen veldig tidlige sorter vil typisk klare seg med kort sommer og kort vinter, slik at de kan dyrkes så tidlig som til jul. Andre sorter kan vi tidligst dyrke i januar, mens noen kortere sorter trenger veldig lang vinter før de blir lange nok til å kunne brukes som 1. sort. Den oransje sorten Princess Irene er mest populær av disse sene sortene. Behovet for et visst antall uker med ca. 20 grader er grunnen til at man anbefales å grave opp avdrevne løk fra hagetulipaner om sommeren, og lagre dem innendørs 2-3 mnd.

 

 

Istulipaner. 

Skal man ha løk for blomstring om høsten frem til slutten av november, har man to muligheter. Man kan plante, rote og så lagre vanlige hollandske tulipaner fra høsten og helt til neste høst på ca. minus 0,5 grader, og de kalles derfor istulipaner. Ved slik lagring svekkes løken betydelig, men blomsten ser fortsatt fin ut, og man får nesten alltid knoppen godt over bladene. Problemet er at disse tulipanene holder 2-3 dager kortere enn vanlige tulipaner når man får dem inn i stuen. Så selv om dette er den desidert billigste måten å drive tidlige tulipaner om høsten, har vi ikke istulipaner, men har valgt en betydelig dyrere løsning.

 

 

Løk fra sørlige halvkule. 

Tulipanløk kan også dyrkes fram på den sørlige halvkule. Da kommer de et halvt år i motfase med de hollandske tulipanene, og har en naturlig vekstsesong om høsten. De gir derfor flott kvalitet og god holdbarhet ved blomstring i perioden september til desember. Vi importerer flere 40 fot kjølecontainere fra New Zealand med slike tulipaner som vi driver fram gjennom høstsesongen. Vi ser dette som eneste måten å skaffe kundene et kvalitetsprodukt på denne årstiden. Sortimentet fra New Zealand begynner å bli bra, selv om det ikke er helt på høyden i antall sorter med det vi kan få fra Holland.

 

 

Løk for blomstring i desember. 

For å få et godt sortiment til jul, kan man ikke bruke tulipaner som er dyrket fram i de vanlige tulipandistriktene i Holland. Man må kjøpe litt dyrere løk fra Zeeland-distriktet ut mot havet sør for Rotherdam, eller fra Belgia eller Frankrike. Noen dyrker også tulipaner under plast for å få dem noen dager tidligere. Men uansett har man problemer med europeisk tulipanløk når man kommer til tulipaner som skal blomstre i begynnelsen av desember.

 

 

Nyttår til påske. 

Fra januar går vi over på et Hollandsk sortiment, men selv her er det store forskjeller på hvilket sorter som passer i januar eller i mars. Derfor bruker vi bortimot 100 forskjellige tulipansorter gjennom en sesong, for å ha et bredt utvalg og den best tilpassede sorten til enhver årstid. Vi tilpasser også fargesammensetningen etter årstid og høytider. For eksempel går det mer rødt og rosa til morsdag / valentine, mens påsken skal ha 70% gult, og ellers mest varme orange-røde farger. Disse løkene tas hjem i september – november, bortsett fra de løkene vi driver på vann, de tas opp fra Holland 7 uker før de selges. Det bringer oss over på våre to hovedmåter å dyrke tulipaner.

 

 

Jordtulipaner.  

Disse løkene plantes i kasser på torvjord omtrent når de er ferdige med sommerbehandlingen sin. De plantede kassene palleteres, og tulipanene får vinterbehandling samtidig med at de roter seg på et av våre 16 kjølerom. 18 – 25 dager før de skal høstes tas de ut fra kjølerommet, og settes nokså snart automatisk på plass på produksjonsbord som ruller inn i veksthuset. Der drives de frem. Dette er den klassiske måten å drive tulipaner, og har fordeler når det gjelder kvalitet og styrke i den ferdige tulipanen for noen sorter. Over halvparten av våre tulipaner dyrkes på denne måten.

 

 

Vanntulipaner. 

Dette betegner vanlig tulipanløk som plantes i spesialbrett med vann som dyrkingsmedium. I stedet for å rote seg i jord, blir tulipanene kjølebehandlet tørt til det gjenstår ca. 3 uker til de skal drives. Da settes de i brettene, og rotes seg på kjølerom i 3 uker. Så kjøres de inn, og høstes etter ytterligere ca. 3 uker i veksthus. For noen sorter tulipaner er metoden like god som å drive på jord, for andre sorter er driving på vann mer problematisk. Fordelen er at man sparer jorden, og tulipanene er lette å høste. Mange sorter strekker seg mer på vann, noe som er bra for korte sorter, men ikke nødvendigvis for alle sorter. Jo lengre en tulipan blir, jo svakere blir den. Derfor prøver vi alltid å dyrke akkurat passe lange tulipaner. Det er slike avveininger som bestemmer hvilket sorter som dyrkes på den ene eller andre måten. Og som gjør at vi har satset på begge dyrkingsmodellene når vi skal lage et fullsortiment.